Categorieën
BV's Interview

Vlaamse actrice Apollonia Sterckx speelt een hoofdrol in ‘Leeuwin’

Apollonia Sterckx (16), actrice uit ‘Thuis’, heeft haar eerste grote hoofdrol in een bioscoopfilm te pakken. Ze is sinds 12 april te zien in de Vlaamse bioscopen in de Nederlandse film ‘Leeuwin’ in een regie van Raymond Grimbergen.

Apollonia begon haar acteercarrière als kleine peuter in de Vlaamse soapserie ‘Thuis’ als Britney (Britt). Doorheen de jaren zette ze haar schouders al onder verschillende projecten. Maar een bioscoopfilm dat is nieuw voor haar. Ik kon Apollonia spreken over een nieuwe ervaring in haar leven; meespelen in een bioscoopfilm.

Waarover gaat de film ‘Leeuwin’?

“Het gaat over een Surinaams meisje, Rosi (Alyssa van Ommeren), die met haar familie gaat verhuizen naar Nederland. In Nederland moet ze naar een nieuwe school en daar moet ze nieuwe mensen leren kennen. Rosi leert Jitte (Apollonia Sterckx) kennen op haar school en ze wordt haar beste vriendin. Jitte speelt in een meisjes voetbalploeg en ziet dat Rosi zeer goed is in voetbal en dat ze er talent voor heeft. Op vraag van Jitte komt ze mee in het voetbalteam, maar dit gaat gepaard met wat tienerdrama.”

Hoe ben je bij deze productie terechtgekomen?

“Ze hebben me gecontacteerd via Instagram met de vraag dat ze een Nederlandstalig meisje zochten voor de rol van Jitte en of ik het zag zitten om auditie te komen doen. Ik heb daarop toegestemd. Uiteindelijk heb ik een online auditie gedaan en achteraf hebben ze gevraagd of ik auditie wou komen doen in Nederland. Enkele weken later kreeg ik te horen dat ik de rol te pakken had.”

Hoe kwam je te weten dat je de rol had?

“Ik zat in de klas en mijn mama belde me met het nieuws dat ik de rol had. Ik heb dat dan ook meteen tegen mijn beste vriendin verteld en ze was erg blij voor mij. Niet veel later wist ook de rest van mijn klas van de rol en iedereen reageerde super fijn. Ze vragen nu elke keer wanneer we de film eens gaan kijken, super fijn dus.”

Waren het veel draaidagen?

“In totaal hebben we zes weken gedraaid. De draaidagen vonden plaats in de zomer van 2022 tijdens de vier weken van juli en de twee eerste weken van augustus. Het waren veel draaidagen in de week van maandag tot vrijdag. We zaten elke week op een andere locatie. Maar dit werd geregeld waardoor we ter plaatse konden blijven slapen, want elke dag terug naar België was niet mogelijk.”

Was het te combineren met school en ‘Thuis’?

“Het geluk was dat de opnames plaatsvonden in de zomervakantie. Ik had toen geen school en ‘Thuis’ draait nooit in juli want dan is de zomerstop. Voor de eerste twee weken van augustus heb ik aan de productie van ‘Thuis’ laten weten dat ik niet beschikbaar was en daar hebben ze rekening mee gehouden.”

Heb je zelf voetbaltrainingen moeten nemen?

“We hebben een week van een professionele coach voetbaltraining gekregen. Een week voor de opnames. Dat was heel fijn. Ik kon zelf wel al wat voetballen, maar het was interessant om de informatie van het voetbal er bij te krijgen. We hebben een paar scènes die in de film gedraaid zouden worden tijdens de trainingsweek al eens vooraf gedaan. Zodat de cameraman al eens kon zien welke special effects gebruikt konden worden en hoe de trucjes best in beeld gebracht werden.”

© Apollonia Sterckx – als Jitte

Welke bekende BN’ers en/of BV’s vervoegden de cast?

“Nora Dari (Sinem) en ik waren de enige Belgische meisjes. Van in Nederland heb je Manou Jue Cardoso (Chloe), Alyssa van Ommeren (Rosi), voor Alyssa was het haar eerste echte acteerrol, want ze is vooral bekend van The Voice of Holland. Verder deden ook Yip Andjar en nog heel wat andere bekende en minder bekende acteurs mee.”

Hoe was het voor je om mee te spelen in een bioscoopfilm?

“Spannend. Want vorig jaar op dat moment besef je zelf niet goed wat er je staat te wachten eens de film helemaal is afgewerkt. Komende zondag is het de première, dus ik ben heel benieuwd wat iedereen er gaat van vinden. Ik heb hem zelf al gezien gisteren omdat die al uit is in België sinds gisteren. Het blijft toch spannend, ook al heb ik hem al gezien, om te horen wat de mensen ervan vinden.”

© Apollonia Sterck – Apollonia Sterckx en Nora Dari

Waarom is er geen première in België?

“Kort gezien denk ik omdat het echt wel een Nederlandse film is. Het grootste deel van de cast is ook Nederlands en het is ook een Nederlandse productie. Doordat Nora en ik van België zijn hebben ze ervoor gekozen om de film ook uit brengen bij ons. We hadden dit zelf voorgesteld of het niet fijn zou zijn om deze film ook in België uit te brengen en daar hebben ze voor gezorgd. De film zit daarom ook bij een Belgisch kantoor om alles uit te geven. De première in Nederland die is komend weekend in de Pathé Arena in Amsterdam.”

Zijn er al nieuwe deuren voor je geopend?

“Momenteel nog niet, omdat ik denk dat het nog te vroeg en nieuw is. Ik denk dat veel mensen nog niet naar de film zijn geweest, maar zodra hij overal uit is, hoop ik dat er wat meer audities komen. Of dat ik berichten krijg met de vraag dat ze nog mensen zoeken voor een bepaalde rol. Dat zou natuurlijk altijd heel fijn zijn. 
Momenteel zit ik nog in het middelbaar in de richting Economie-Moderne talen, maar mijn plan is wel om na het middelbaar iets te gaan doen in de acteerwereld.”

In België is de film sinds 12 april te bekijken in de bioscoop. In Nederland is het nog even wachten tot 19 april of tot het premièreweekend van 15 en 16 april.

Door Noa Jacobs

Student Journalistiek aan AP Hogeschool.

Plaats een reactie